Fra tid til anden kender vi alle det, at vi trænger til et frisk pust på vores arbejdsplads. Til nye rammer, nye idéer eller nye mål. Men for at skabe fornyelse behøver arbejdsgivere ikke nødvendigvis at ansætte nye medarbejdere.

Der findes nemlig andre løsninger. En af dem er at effektivisere de medarbejdere, der allerede er ansat, ved at bringe dem i nye omgivelser for fornyet inspiration – både på et socialt og fagligt plan. Og her kommer Ærø Hotel ind i billedet.

Kombinér business med nye omgivelser

Mange virksomheder vælger at lave konferencer uden for arbejdspladsens fysiske rammer for at mindske fejl i hverdagen og opnå bedre kontakt blandt medarbejderne.

Lars Hede, som er indehaver af virksomheden SpencerHede, og som har erfaring med at hjælpe virksomheder med at fastholde og udvikle medarbejdere, fortæller, at der er utallige fordele ved at få medarbejdere ud af de faste rammer. Han fortæller blandt andet, at mentalt og fysisk velvære har betydning for de interne sociale forhold.

“Min erfaring er helt klart, at hvis man sidder i det samme team i det samme lokale hver dag, så bliver folk mentalt trætte. Det samme gælder i relationen mellem folk. Hvis man sidder samme sted rent fysisk, så bliver kontakten svagere ”, uddyber Hede.

Hede forklarer yderligere, at når mennesker skifter position ved eksempelvis at gå ud at lave øvelser sammen, så bliver der rent fysisk åbnet op for energi. Med andre ord; hvis man skifter scene, så er kroppen mere klar til at tage imod information, fordi man nulstiller sig mentalt.

“Man kan sidde omkring 45 minutter og tage imod koncentreret information, og derefter lukker man ned, for så går hjernen i gang med at behandle informationen. ”

Hvorfor er Ærø et godt sted til medarbejderudvikling?

I det sydlige Jylland ligger øen Ærø, som er omgivet af Fyn mod nord, Langeland mod øst og Als mod vest. Ærø har en smuk natur, hvor der er nemt til vandet, uanset hvor du er på øen. På Ærø er der spændende seværdigheder, og der er også mulighed for at spille golf, hvor du oven i købet kan få havudsigten med.

En af fordelene ved at tage til Ærø for at lave konferencer er, at du kan kombinere ophold på hotellet med udflugt i de smukke omgivelser. Det giver medarbejderne ny energi, fordi de kommer i nye omgivelser ofte i løbet af tiden, der afholdes konference.

Hede mener, at Ærø er en god ø at tage sine medarbejdere med til, da de bedre kan koble af og være mere til stede.

“Når man sejler ud på en ø, så er man både fysisk, men også helt mentalt længere væk fra den travle hverdag. Det er noget andet at skulle sejle ud til en ø end bare at tage til et tilfældigt konferencecenter 15 kilometer væk fra sin arbejdsplads,”

Alle de arbejdsopgaver, medarbejderne ikke når derhjemme, er endnu længere væk, og det gør, at medarbejderne bliver bedre til at kommunikere med hinanden samt få dybdegående diskussioner omkring fagområder, fortæller han yderligere.

Tag forskellige metoder i brug på konference

Når du skal afholde konference eller møde, er det en fordel at have nogle forskellige metoder med i bagagen, så du udnytter omgivelserne og skaber variation. På den måde får medarbejderne hele tiden fornyet energi.

Det er klart, at valget af aktiviteter kommer an på, hvad formålet er med konferencen. En aktivitet, som mange virksomheder gør brug af, og som er lærerigt og værdifuld for dine medarbejders udvikling, er teambuilding.

Teambuilding udvikler medarbejdere

Ifølge Hede er teambuilding en oplagt metode til at udvikle medarbejdere på.

“Teambuilding er godt til samarbejde og til at skabe en tættere relation mellem medarbejdere. ”

Der findes et hav af teambuilding-øvelser. Et eksempel på en øvelse er, at deltagerne skal klatre over et vandhul, hvor de får tildelt nogle redskaber, og så er der opstillet nogle rammer, som deltagerne skal løse opgaven inden for. Her bliver medarbejderne tvunget til at samarbejde.

“Når man laver teambuilding, kan man ofte se de samme forhold, som man kan se, når man er hjemme på kontoret. Outdoor øvelser understøtter det, der sker på arbejdspladsen. Men når man laver teambuilding, er det mere en leg, og man kan derfor eksperimentere mere. ”

Dine medarbejderne kan altså blive udfordret mere på de roller og de kompetencer, som de normalvis har. Når de er med i en leg, bliver det ikke så analytisk og vurderende, og medarbejderne åbner sig mere op og viser en anden side. Det vil i sidste ende medvirke til, at medarbejderne udvikler sig og kommer tættere på hinanden.

Skab varierende rammer for medarbejderne

Udover teambuilding kan du også lave aktiviteter som walk and talks, gruppeøvelser, enkeltmands øvelser eller andet. Det vigtigste er at skabe varierende rammer, så du får mest muligt ud af medarbejderne. Selvom formålet måske er at lave en informativ konference om et produkt, hvor medarbejdere skal have en masse oplysninger om, produktet, hvordan det skal sælges og markedsføres, er det vigtigt at bruge forskellige metoder undervejs til at holde medarbejderne motiveret.

Et andet værktøj, som Hede foreslår til at udvikle medarbejdere, er at anvende JTI-type index (Jungiansk Type Index), der er et mere teoretisk værktøj. Her lærer medarbejderne hinanden bedre at kende ved at finde ud af, hvordan mennesker kommer til udtryk.

Alt i alt påpeger Hede, at aktiviteter som disse kan udvikle medarbejdere og skabe tættere relationer. Aktiviteterne bevirker også, at medarbejdere vil være bedre til at komme ud af deres comfort zone og til at rumme andre, når de er tilbage på arbejdet igen.

Arbejdet er vigtigt – men husk også at holde pause

Vi kender alle det, at vi har brug for at holde fri. Det har du også, hvis du tager på konference. Hede er ligeledes tilhænger af, at man tager sig tid til at slappe af under det ellers arbejdsrelaterede ophold.

“Jeg har haft nogle oplevelser med virksomheder, der har arbejdet til klokken 22 om aftenen. Jeg er mere tilhænger af, at man eksempelvis siger, at efter klokken 18, så lukker vi ned. Når medarbejderne også får de oplevelser sammen, som er mere afslappende, bliver de også tættere med hinanden ”, afslutter Hede.

Praktisk transportinformation

Du kan tage færgen til Ærø enten fra Svendborg, Faaborg eller Fynshav på Als. Hvis du for eksempel kommer fra Fyn og skal med færgen fra Svendborg, så sejler færgen hver time fra klokken 6-22 om aftenen. På hjemrejsen sejler færgen fra klokken 4.35-20.35 til Svendborg. I weekenden er der lidt færre afgange. Færgetiden fra Svendborg er 1 time og 15 minutter. Der er færre færgetider fra de andre afgange.

For at udnytte transporttiden kan du også sætte medarbejdere til at lave øvelser eller arbejdsopgaver på vejen til Ærø. Det er også nye rammer end de vante på kontoret.

Du skal dog huske på, at medregne transporttid med bus eller andet transportmiddel hen til Svendborg – især hvis du kommer andetsteds fra end Fyn. Når du ankommer til Ærø er al offentlig bustransport gratis. Så det er bare at spørge buschaufføren om vej og sætte dig til rette.